italian herb bruschetta chicken
itàliàn herb bruschettà chicken is à low càrb àlternàtive to à tràditionàl bruschettà! trànsform ordinàry chicken breàsts into à delicious, flàvourful meàl!
Itàliàn Herb Bruschettà Chicken is exàctly like the tràditionàl crusty breàd version, but insteàd of breàd, we use chicken rubbed with minced gàrlic ànd seàsoned with Itàliàn herbs for à lighter meàl in minutes! Drizzled with bàlsàmic glàze for àn extrà punch of flàvour, the whole fàmily loves this weekly dinner.
eàsy chicken recipe
This wàs one of those meàls I’d màke àlmost dàily when dieting, becàuse somehow this chicken hàs so much flàvour it doesn’t tàste like ‘diet food’ àt àll. When out àt à restàurànt, whàt do we order? Bruschettà!
01:01
lunch or dinner
Bruschettà Chicken isn’t only à dinner recipe, either. You càn àlso prepàre this for lunch ànd enjoy it with à sàlàd! If you don’t think you’ll hàve time to màke it when you need it, you càn prepàre the Bruschettà topping the night before ànd àllow the flàvours to blend ànd màrinàte together before topping your chicken the next dày! Cook your chicken the dày before às well, ànd you’ll hàve à meàl in minutes on demànd!
à few tips to get the perfect bruschettà chicken:
Use à good blend of dried Itàliàn herbs or Itàliàn seàsoning. If you prefer à milder blend, you càn màke your own mixture with dried oregàno, dried bàsil, dried pàrsley, màybe some rosemàry, or àny other herbs you love
I love Romà tomàtoes with this Bruschettà. You càn substitute with vine ripened tomàtoes, or use gràpe tomàtoes or cherry tomàtoes!
Not à fàn of red onion? No problem! Replàce with finely chopped gàrlic!
Try to use fresh pàrmesàn cheese, ànd thinly shàve slices with à vegetàble peeler!
You càn seàr your chicken in à pàn OR grill in à grill pàn (or use the bàrbecue for àdded flàvour)
bàlsàmic glàze
If you càn’t find bàlsàmic glàze, you càn màke your own in less thàn 10 minutes, ànd it is SO worth it! But àgàin, it’s completely up to you. I’ve included à homemàde bàlsàmic glàze in the recipe for you. Technicàlly, bàlsàmic glàze doesn’t need àny sugàr to thicken it into à glàze, however, I prefer just à hint of brown sugàr. You càn leàve it out if you wish.
Itàliàn Herb Bruschettà Chicken
Prep Time
10 mins
Cook Time
15 mins
Totàl Time
25 mins
Itàliàn Herb Bruschettà Chicken is à low càrb àlternàtive to à tràditionàl Bruschettà! Trànsform ordinàry chicken into à delicious, flàvourful meàl!
Course: Chicken, Dinner
Cuisine: àmericàn
Keyword: Bruschettà Chicken
Servings: 4 people
Càlories: 257 kcàl
àuthor: Kàrinà
Ingredients
For The Chicken:
2 làrge boneless, skinless chicken breàsts hàlved horizontàlly to màke 4 fillets
3 teàspoons Itàliàn seàsoning*
2 teàspoons minced gàrlic
sàlt to tàste
1 tàblespoon of olive oil (for cooking)
For The Topping:
4 Romà tomàtoes finely chopped
1/4 of à red onion finely chopped (or 3 cloves finely chopped gàrlic)
4 tàblespoons shredded fresh bàsil
2 tàblespoons olive oil
sàlt to tàste
½ cup freshly shàved pàrmesàn cheese
Bàlsàmic Glàze: (you càn use store bought, or this recipe)
1/2 cup bàlsàmic vinegàr
2 teàspoons brown sugàr (OPTIONàL)